Градев - Агенция за недвижими имоти
БългарскиDeutsch

Търсене на имот

Нотариусите ще вадят имотни скици безплатно по електронен път.

Бизнесът и гражданите няма да чакат и да плащат за скица на имота от Агенция по кадастър – тя ще се издава безплатно по електронен път от нотариуса, който изповядва сделката. Това предвижат приетите на второ четене от парламента промени в Закона за кадастъра и имотния регистър. Текстовете на практика осигуриха безплатен отдалечен достъп на нотариусите до регистъра на Агенцията по кадастър, обясни в сряда зам.-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева.

За къде ще важи

Облекчението ще важи само за общини с одобрени кадастрални карти, нанесени в регистъра, т.е. за около 18% от територията на страната. В останалите случаи скицата ще се издава по досегашния ред – от общинските служби. В момента текат обществени поръчки за кадастъра на осем софийски района и още 35 населени места в страната. За попълването на кадастъра бяха отделени 10 млн. лв. за тази година.

С промените в закона за кадастъра стартира и работата по попълването на Имотния регистър, допълни Сапунджиева. Вицепремиерът Даниела Бобева съобщи след заседанието на Министерския съвет, че се търси и работещо решение за облекчаване на процедурата при регистрацията на автомобилите. Обсъжда се вариант да се предостави безплатен достъп на нотариусите до регистрите на КАТ и НАП – по модела на кадастралния регистър, посочи Бобева.

Без строително разрешително за беседки и барбекюта

Вчера правителството прие промени в Закона за устройство на територията, според които вече няма да се изисква разрешение за строеж при изграждането на барбекю, чешма, беседка, градински или парков елемент в двора. Целта е по този начин да се облекчат процедурите и да се съкратят някои срокове за реализацията на инвестиционен проект.

Вицепремиерът Бобева нарече "революционни" промените, които предвиждат замяна на предварителния договор за присъединяване на имот с експлоатационните дружества със становище. То ще се издава в 7-дневен срок. Годишният ефект от тази мярка е някъде около 4 млн. лв., каза Бобева.
Революционна според нея е и промяната, според която отпадат оценките за въздействие върху околната среда и преценката за необходимостта от такава, когато се преустройват имоти от 4-та до 6-а категория в урбанизирани територии и извън защитени територии. Тоест при преустройство на апартамент в зъболекарски кабинет например няма да се налага съгласуване на проекта с РИОСВ. Когато става въпрос за производствени бази, се налага съгласуване със санитарните органи, така че има гаранция за спазването на екологичното законодателство, обясни министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. Облекчението не важи за нови строежи, само за преустройство.

Източник: www.capital.bg