Градев - Агенция за недвижими имоти
БългарскиDeutsch

Търсене на имот

Агенции за имоти във Варна се борят заедно срещу некоректните практики

Агенции за имоти във Варна, членове и на двете браншови сдружения – Национално сдружение “Недвижими имоти” и Сдружение “Брокери на имоти”, са подписали меморандум за сътрудничество с цел борба с некоректните практики на пазара.

Това стана ясно на дискусията за инвестиции във ваканционни имоти, организирана от портала за имоти Imoti.net, която се състоя вчера в морската ни столица.

Идеята на фирмите е инициативата за сътрудничество да се разшири на национално ниво, така че те да обменят опит и да “блокират” некоректните участници на пазара – брокери и фирми с неточни и подвеждащи оферти.

Темата за некоректните практики на пазара на имоти периодично влиза в дневния ред. До приемането на браншови закон, какъвто сдружението “Недвижими имоти” беше подготвило, така и не се стигна, защото браншът не можа да се разбере каква форма на регулация иска – дали саморегулация чрез Камара, по подобие на Камарата на оценителите, или държавна регулация чрез агенция.

В последните месеци като че ли се стигна до известен компромис – да се създаде публичен регистър на участниците на пазара, поддържан от държавна агенция, в който да се вписват и образованието и компетенциите на брокерите. Това обаче ще изисква сериозен ресурс, заради което не е ясно кога би могло да се реализира. Затова и сдружението “Недвижими имоти” стартира подготовката на собствен регистър, който да се ползва от потребителите на брокерски услуги.


Що се отнася до местния пазар на имоти, агенциите са единодушни, че градският пазар е много по-силен от ваканционния, коментира пред Investor.bg управителят на Imoti.net Снежана Стойчева.

Във ваканционния сегмент сделките са основно на вторичния пазар и при ценова отстъпка, която в някои случаи достига 40-45%, каза Стойчева. Руските купувачи пък, доколкото ги има, се пренасочват към градски имоти, които могат да ползват целогодишно, а ваканционният сегмент разчита на други националности купувачи, включително и българи.

Жилищният пазар в града все пак се доминира от българските купувачи, които значително увеличават активността си. Превес има на сделките с жилища за собствено ползване, но все повече се купуват и имоти с цел инвестиция и отдаване под наем.

Силен интерес има към имоти ново строителство и се възраждат сделки “на зелено”, което не сме виждали от много време и което индикира доверие в икономиката и в пазара, посочи още Снежана Стойчева.

Местните посредници не са склонни обаче да правят прогнози за развитието на пазара, защото той се влияе не само от вътрешни, но и от външни фактори, и особено в светлината на кризата в Русия и решението на Великобритания да напусне Европейския съюз.

Източник: Investor.bg